Ekolox Sosyal

 

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin Haziran ayı 2020 yılı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 4. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir. VakıfBank Kuruluş Tarihi Ne Zaman? - VakıfBank Bağlı Şirketler Hangileri? VakıfBank, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in özel talimatıyla 11 Ocak 1954 tarihinde 6219 sayılı özel kanunla ve 50.000.000 TL sermaye ile anonim ortaklık olarak kurulmuş ve 11 Ocak 1954 tarihinde faaliyete geçmiştir.

VakıfBank sermayesinin %25,18'i, Kasım 2005 tarihinde halka arz edilmiş oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde New York'ta bir, Bahreyn'de Off-Shore ve Erbil'de olmak üzere toplam üç adet şubesi olan VakıfBank’ın ayrıca yurt dışında üç bankada da iştiraki bulunmaktadır. Kalan sermayenin %43'ü Vakıflar Genel Müdürlüğü nezdindeki mazbut vakıflara, %15,64'ü mülhak vakıflara, %16,10'u mensuplarının üyesi olduğu Türkiye Vakıflar Bankası Emekli Sandığı'na ve kalanı ise diğer hakiki ve hükmi şahıslara aittir.

Bu bankalar Avusturya'da VakıfBank International AG (Viyana şubesi ve Almanya'da Frankfurt ve Köln
VakıfBank Kuruluş Tarihi Ne Zaman?

şubeleri), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde World Vakıf Off-Shore Banking Ltd. ve Kıbrıs Vakıflar Bank. Ltd.'dir. Vakıf Finansal Kiralama A.Ş. VakıfBank’ın Vakıf Faktoring A.Ş. Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Vakıf Menkul Kıymet Yat. Ort. A.Ş. Vakıf Pazarlama San. ve Ticaret A.Ş. Vakıf Enerji ve Madencilik A.Ş. Taksim Otelcilik A.Ş. Vakıf Gayrimenkul Değerleme A.Ş. ve VakıfBank International AG olmak üzere 10 bağlı ortaklığı bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren önemli şirketlerin içinde yer aldığı 15 iştiraki vardır.

Yorum Gönder

 
Top